Elk mens krijgt vroeg of laat een verlies te verwerken.
We verliezen een dierbare, onze baan, een relatie, onze gezondheid, de hoop op een kind of onze droom gaat aan flarden. Na een verlies verandert je leven ingrijpend en het vraagt tijd om het te kunnen verwerken. Hoeveel tijd, dat verschilt per persoon. Verwerken doet iedereen op zijn eigen manier en op zijn eigen tempo.
Gevoelens die nauw verbonden zijn aan verlies zijn; verdriet, woede, ongeloof, angst, eenzaamheid en of schuld. Maar ook opluchting kan erbij horen of boosheid op de overledene. Als cliënten dit opbiechten voelen ze vaak schaamte en verwarring. Een luisterend oor en een warme, begripvolle reactie, schept ruimte om deze gevoelens te erkennen en een plek te geven.
Rouwen is in elk geval voor veel mensen een intense en moeilijke periode in hun leven.
Hoe graag je het ook anders wilt, wat je ook doet om het tij te keren, het verlies is bikkelhard en onomkeerbaar.
Er zit uiteindelijk niets anders op dan het verzet te laten varen en het verlies te erkennen.
Soms lukt het om zonder hulp dit proces te doorlopen, maar soms ook niet.
Je omgeving denkt al snel, dat je er inmiddels wel overheen bent en er wordt nergens meer naar gevraagd. Dit is een pijnlijk en eenzaam proces. Dat weet ik uit eigen ervaring, maar ik heb het ook vaak gehoord in de vele rouwgroepen die ik geleid heb in de Toon Hermanshuizen.
Heb jij een luisterend oor nodig en wil je een professioneel steuntje in je rug om je verlies te verwerken, neem dan gerust contact met me op.