Praktijk Marianne Welie
Volg je hart want dat klopt

Perfectionisme

Perfectionisme is dat stemmetje in ons hoofd dat zegt, dat je geen fouten mag maken en dat het nooit goed genoeg is. Dit kan zich uiten in je werk en/of op sociaal gebied. Je voelt de drive om alles graag volmaakt te willen doen.

Nu is een bepaalde mate van perfectionisme niet verkeerd. De kwaliteit die je levert, wordt gezien en gewaardeerd en dit geeft je een goed gevoel.
Toch kan perfectionisme ook behoorlijk in de weg zitten. Het vreet energie en het kan ervoor zorgen dat je je eigen ontwikkeling in de weg staat.

 

 

  • Je verliest jezelf in details waardoor je veel te lang met iets bezig bent
  • Je vertoont uitstelgedrag
  • Je blijft uit angst voor kritiek teveel in je comfortzone of je durft je werk niet te delen met anderen, waardoor je er alleen voor staat
  • Er is weinig ruimte voor plezier en creativiteit
  • Je kunt geen werk uit handen geven

We kennen dus gezond en ongezond perfectionisme.
Je zou kunnen zeggen, zolang je moeten kunt vervangen door willen, is het oké.
Ongezond perfectionisme is veelal gerelateerd aan faalangst. Je bent bang en onzeker, omdat je denkt dat je niet goed genoeg bent, zoals je bent. Door anderen en jezelf het perfecte plaatje voor te houden, tracht je dit beeld te ontkrachten.

Herken je je in dit verhaal, neem dan contact met me op, dan gaan we samen aan de slag om je ongezonde perfectionisme weer om te buigen naar een gezonde versie.