Jezelf begrenzen, oftewel dicht bij jezelf blijven, hoe doe je dat?
Soms krijgen mensen het advies van een vriendin of leidinggevende; probeer eens wat dichter bij jezelf te blijven of laat je eens iets meer zien.
Hoewel het advies vaak met de beste intentie gegeven wordt, kan het heel verwarrend en beangstigend zijn om hier verandering in aan te brengen.
Je bent immers gewend automatisch met alles en iedereen mee te gaan.
Je wilt er graag bij horen, aardig gevonden worden of geen kritiek over je oproepen.
Alleen al de gedachte dat je gaat breken met wat “normaal” is, roept angst en onzekerheid in je op. Deze angst vindt zijn oorsprong in ons reptielenbrein. Dit oudste gedeelte van ons brein wil onze plek in de “stam” veiligstellen. Zodra het bespeurt dat onze plek niet meer veilig is, slaat het alarm.
Toch voelt het ook niet goed om jezelf constant aan te passen. Innerlijk gaat het aan je knagen en wil je dat jouw wensen, voorkeuren of meningen ook eens gezien en gehoord worden. Je klagende collega of partner eens ongezouten je mening geven of eens een idee spuien waar je al lange tijd mee in je hoofd loopt, maar niet durft te delen.
Jezelf constant aanpassen kan op de korte termijn helpend zijn als je geen gedoe wilt of aardig gevonden wilt worden. Op de lange termijn stemt het doorgaans niet gelukkig.
Wil je steviger in je eigen zadel leren zitten? Neem contact met me op.