Laat ik meteen met de deur in huis vallen.
Hoogsensitiviteit oftewel hooggevoeligheid is geen diagnose en er hoeft dus ook niet genezen te worden. Het is een aangeboren eigenschap.
Zintuiglijke prikkels en indrukken komen intens binnen en dat kan heel mooi zijn, maar ook heel overweldigend. Zeker als je 24/7 “open” staat, is dit erg vermoeiend.
Denk hierbij aan geluiden, geuren en visuele impressies, maar ook aan stemmingen, sferen of drukte. Omdat je als HSP-er geboren wordt, weet je niet beter dan dat dit volslagen normaal is. Het valt opvoeders echter op dat je sneller huilt als leeftijdsgenootjes, dat je snel angstig bent en dat waarnemingen diepe indruk op je kunnen maken.
Vaak wordt je gedrag afgekeurd en krijg je het etiket “huilebalk”, “aansteller” of “softy” opgeplakt. Dit vindt geen enkel kind fijn, dus na verloop van tijd vind je via de weg van de minste weerstand een overlevingsstrategie.
Sommigen worden timide en trekken een muurtje op, anderen vluchten naar hun ratio en weer anderen ontwikkelen please-gedrag.
Met andere worden: je verbreekt de verbinding.
Oftewel de verbinding met een deel van jezelf of de verbinding met de buitenwereld.
Dit kan vele jaren functioneel zijn, maar op enig moment kan deze afsplitsing voor problemen gaat zorgen. Depressie, burn-out, psychosomatische klachten, etc. kunnen zich aandienen.
Als therapeut ondersteun ik je in het proces om van je hooggevoeligheid een kracht te maken in plaats van een last.