Praktijk Marianne Welie
Volg je hart want dat klopt

Voice dialogue

Vanaf onze prille jeugd, ervaren we dat ons gedrag reactie oproept bij de mensen om ons heen. Zo leren we dat bepaald gedrag gewaardeerd wordt, terwijl ander gedrag juist wordt afgekeurd. Onbewust passen we ons gedrag hierop aan, met als gevolg dat sommige delen van ons worden versterkt, terwijl andere delen onontwikkeld blijven.

In de voice dialogue noemen we deze delen; subpersonen oftewel “ikken”.
Deze “ikken” zijn allemaal in jou verenigd en beïnvloeden je, elk op hun eigen wijze.
Ze houden er verschillende gewoonten op na en hebben andere gevoelens en gedachten.
Het is een heel boeiend proces om te ontdekken, welke subpersonen jou vertegenwoordigen in het alledaagse leven. Sommigen ken je goed, omdat ze zich veelvuldig tonen, anderen zitten verscholen omdat ze niet gewaardeerd of zelfs afgewezen werden. Het kan zelfs goed zijn, dat je het contact ermee verloren bent.
Toch maken ze deel van je uit en word je erdoor beïnvloed.

Voice dialogue stelt ons in staat ons bewust te worden van deze opsplitsing. Het belangrijkste doel van deze methode is, om alle delen van jezelf te verkennen, te erkennen en te accepteren. Met name het herstellen van het contact met de verstoten delen in jezelf, brengt veel vitaliteit, heelheid en authenticiteit.

Je krijgt nu de keuze om verouderd gewoontegedrag dat al jaren ineffectief of ondermijnend is, te vervangen door nieuw gedrag dat beter bij je past.
Het is een speelse, dynamische en praktische therapievorm die eenvoudig is toe te passen in je alledaagse leven.